CHUNK COOKIE
2013-12-06
Hittade detta recept på BROWN BUTTER OATMEAL CHUNK COOKIES (finns egentligen ingen riktigt bra översättning på det) i veckan och var tvungen att provbaka.
Hemligheten (som inte är så hemlig) är det brynta smöret. Om man låter smöret koka tills det blir brunt får man fram en nötig smak och en doft som kola, vilket ger kakorna det lilla extra. Och fantasitskt goda blev de. Hårda på ytan och sega och saftiga innuti.










Brown Butter Oatmeal Chunk Cookie
Översättning från howsweeteats.com
1,2 dl smör
1,2 dl strösocker
1,2 dl muscovado socker
1 stort ägg
2 tsk vaniljextrakt
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
2,5 dl hackad choklad
Bryn smöret genom att smälta det i en kastrull och låt det forsätta puttra under omrörning. Håll ett öga på smöret hela tiden och låt det koka tills det kommer upp små bruna prickar i botten. Ta bort smöret från värmen och fortsätt vispa i 30 sekunder. Låt sedan smöret svalna helt.
Blanda ihop mjölet, bakpulvret, havregrynen, salt och kanelen i en bunke och ställ åt sidan.
När smöret har svalnat häller du det i en bunke och vispar i sockret och vaniljextraktet tills det blir en jämn smet. Tillsätt ägget. Blanda i de torra ingredienserna, lite i taget. Vänd till sist ner chokladen. Låt smeten vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 190 C.
Rulla bollar av smeten och placera ut dem på en bakplåtsklädd plåt, lägg dem inte för tätt på grund av att de flyter ut en aning under gräddningen. Grädda dem i mitten av ugnen 10-12 minuter, botten och kanterna ska vara gyllene bruna.
Låt de svalna. Om du har tålamod till det!
Kommentarer
Postat av: Jenny
De ser verkligen supergoda ut! Du skulle inte vilja publicera receptet på lakrits-kola och den andra (kaffe?) också...? ;) de var helt himmelska!
Trackback