stomme
Steg nummer ett när man syr en korsett, på ett skräddarmässigt vis, är att börja med stommen som förslagsvis sys i ett stabilt bomullstyg. Storleken och formen på stommen är beroende av korsettens modell men man gör den inte längre än till stussen och skenorna i ryggen börjar under skulderbladen.
Min korsett är av en historiskt inspirerad modell med axelband så jag lät min stomme följa med upp över axlarna som en toile under första provning för att få rätt balans på kosetten och vinkel på axelbanden. Stommen skär man även till med rejält tilltagna sömnsmåner så man har möjlighet att ändra efter första prov.
Efter första prov för man över ändringar från stommen på mönstret, gör ändringarna på stommen och skär ner sömnsmånerna. Sedan är det i stommen man syr i korsettens skenor, för att de inte ska synas på yttertyget. Hur många skenor man sätter i beror på vilket uttryck och hur mycket stöd man vill få av sin korsett. Men en skena i varje söm är att rekomendera.
Har man sparat 15mm i sömnsmån kan man där sömmarna är raka använda sig av sömnsmånerna när man syr kanalerna. Om sömmen är väldigt svängd eller man vill placera en skena där det inte är någon söm kan man sy på ett bomullsband och då placera kanalerna var man vill på korsetten.
För att stadga upp korsetten extra kring bysten kan man placera flera stycken skenor bredvid varandra som går snett bakifrån fram mot bysten på sidan. Detta håller ihop bysten lite och stadgar upp sidan på korsetten bra.